top of page

Struktura EIC

EIC kód je nesprávné označení pro EIC, tedy Energy Identification Code – česky Energetický Identifikační Kód. Jedná se o 16místný kód označující předavatele a odběratele. Používá se především na území EU a významně napomáhá k vytváření funkčního integrovaného evropského trhu.

Je nepřenosný na jiné odběrné místo. EIC je ale přenosný mezi osobami a dodavateli. Pokud tedy byt či dům dostane nové majitele, tento kód zůstává. V České republice EIC kódy vydává evropská síť provozovatelů přenosových soustav pro plyn. Skládá se z čísel, písmen a pomlček.

Jak zjistím EIC kód?

EIC naleznete s jistotou na faktuře za dodávky plynu nebo se můžete kouknout do smlouvy od svého dodavatele plynu. Pokud svého dodavatele neznáte, zjistit aktuálního dodavatele vám pomůže ERÚ. Více o kódech EIC můžete najít na wikipedii.



Všechny české EIC vydala česká vydávací kancelář. Musí tedy začínat číslem 27. Seznam vydávacích kanceláří a jejich kódu naleznete na stránkách Evropské vydávací kanceláře. Kódová identita pak označuje význam takové místa (druh objektu), může to být skupina (X), oblast (Y), měřící bod (Z), tie line (T), zdroj (W) a poloha (V). Další znak určuje přímo zbytek číselné řady. G jednoznačně označuje místa spojená s plynem. Zbytek EIC kódu se pak může lišit, podle významu odběrného místa. Na obrázku je popsaný systém odběrných míst. EIC pro předávací místa pak využívají systém popsaný na stránkách OTE.

Jak poznat distributora podle EIC kódu?

V pořadí 5. až 7. znak označuje kód distribuční soustavy. Ty si v Čechách dělí 3 distributoři. Pražská plynárenská (100), E.ON (900, 600) a GASNet (200, 300, 400, 500, 700). 8. znak pak určuje zda se jedná o skuteční odběrné místo (Z), virtuální odběrné místo (V), a nezákaznické odběrné místo (N).

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page