top of page

Když dojde elektřina

Současný trend zdražování energií odborníci často obhajují i nutností investovat do rozvoje sítí a výroby elektřiny. Ukázkou, jak to může vypadat, když stav sítě a výroby podceníte, může být i dnešní stav sítě v Australské Virginii.

Austrálie zažívá i v letošním roce velmi teplé léto, kdy teploty šplhají na historická maxima. S růstem teplot a intenzivním využíváním klimatizací roste i poptávka po elektrické energii.


S příchodem vlny veder nastaly i krušné časy pro australskou elektroenergetickou soustavu. S poptávkou po elektřině klesá i dostupný rezervní výkon v síti. Australský operátor trhu (AEMO) vydal několik upozornění na nedostatek výkonových rezerv, a to zejména ve státech Victoria, Jižní Austrálie a Nový Jižní Wales.


Již ve čtvrtek 24.1. se kvůli nedostatku rezervního výkonu vyšplhaly ceny elektřiny ve Victorii během odpolední a večerní špičky až na horní hranici 14 500 australských dolarů za MWh (zhruba 235 tisíc Kč/MWh). Následující den australský operátor trhu přistoupil k plánovanému přerušování dodávek elektrické energie. Pro zajištění dostatečné výkonové rezervy bylo sníženo zatížení sítě o 250 MW, v každou chvíli tak bylo bez elektřiny 60 až 100 tisíc odběratelů.

Jak vyzvat obyvatelstvo k úsporám

České poměry znají úspory pouze s ohledem na finance domácností. V Austrálii nabádá úřad obyvatelstvo k úsporám, aby vůbec fungoval proud.

AEMO has the emergency resources to call on should we need them, but consumers too can play a part in carefully planning their energy usage in the coming days:
-Lower your blinds before you leave for work in the morning
-If you’re at home during the day, run the dishwasher or washing machine earlier in the day to avoid the 4pm-7pm peak electricity demand period.
-You don’t have to turn off your aircon during the peak period, but you can help reduce your energy usage by adjusting the setting to 20-24 degrees instead of leaving it at 18 degrees.
-If you have a pool, temporarily turn off your pool pump during the peak period.

Úřad nabádá obyvatelstvo k šetrnému využívání zdrojů.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page